Evenimente 2018

PROIECTELE  UNIUNII  SCRIITORILOR  DIN  ROMÂNIAPROIECTELE  UNIUNII  SCRIITORILOR  DIN  ROMÂNIA PENTRU  ANUL  2018

 

1. Colocviul Naţional de Proză, ediția a VII-a, Alba Iulia, 5-6 aprilie 
Manifestare tradiţională la care participă critici literari şi prozatori de valoare care pun în dezbatere teme de actualitate privind arta romanului românesc şi selectează la fiecare ediţie cele mai valoroase cărţi de proză. Criticii participanți votează cel mai bun roman românesc apărut de la precedenta ediție a colocviului.

 

2. Zilele Revistei „Convorbiri literare”, ediția a XXI-a  

 

3. Premiul „Ion Creangă”, ediția a II-a, Piatra Neamț, 1 mai 

 

4. Premiul „Lucian Blaga”, ediția a II-a, Alba Iulia, 9 mai 


5. Colocviul Național al Revistelor de Cultură, ediția a V-a, Arad, 11-12 mai 


La colocviu vor participa reviste literare editate sau girate de Uniunea Scriitorilor din România, alături de alte reviste importante din toată țara. Reprezentanții revistelor de cultură se adună la aceeaşi masă spre a discuta şi dezbate problemele cu care se confruntă presa culturală în era audiovizualului, a mijloacelor electronice de editare şi informare. Revistele de cultură vor fi reprezentate de redactori-şefi și redactori. Tema din acest an a colocviului este: „Revista literară – cu sau fără amprenta locală?“

6. Turnirul de Poezie, ediția a VIII-a  


Un concurs de poezie la care participă poeţi reprezentativi din Filialele U.S.R. aflate în întreaga ţară, dar şi în Republica Moldova. Poeții se întrec în recitaluri care presupun citirea unor versuri inedite, care să dea măsura creativității la zi a poeților.Vor fi trei runde de lectură. Juriul va stabili clasamentul final (locurile 1, 2 şi 3). Poetul clasat pe locul 1 va primi Cununa de Lauri. Publicul prezent va stabili, prin vot secret, un premiu al publicului pentru unul dintre cei 12 participanţi. De asemenea, se va alege echipa câștigătoare, care rămâne în concurs. Se va decerna un premiu pentru cel mai bun text literar dedicat spațiului cultural de desfășurare a Turnirului. 

 

7. Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi“, Târgu-Jiu, 17-20 mai 

 

8. Festivalul Naţional de Literatură „FestLit”, ediția a V-a, Cluj-Napoca, 26-28 mai


Evenimentul reuneşte scriitori reprezentativi din cele 20 de Filiale ale U.S.R. Manifestarea va cuprinde o dezbatere pe tema Istorie și literatură

Rondul de gală va avea loc în sala mare a Teatrului Național „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, în faţa unui public tânăr. Vor citi 20 de scriitori aleşi de Juriul FestLit dintr-o listă de nominalizări venite de la toate Filialele. 

Autorii cărţilor nominalizate de Filiale pentru Marele Premiu al FestLit vor fi invitaţi ai Festivalului şi vor participa la o Paradă a nominalizaţilor în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Desantul scriitoricesc va avea loc în 20 de şcoli, facultăţi, biblioteci. Se va decerna Marele Premiu FestLit.


9. Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2017, București

Sunt cele mai prestigioase distincţii literare româneşti care datează din perioada interbelică și se acordă anual, pe genuri literare, membrilor şi nemembrilor U.S.R., pentru volume apărute în anul precedent. Juriul  alege din volumele apărute în anul precedent o listă de titluri (nominalizări pe genuri) care sunt supuse votului final. În ziua acordării premiilor, juriul se reunește și alege,  prin vot secret, câștigătorul pentru fiecare categorie. Categoriile de premii sunt: Premiul Național, Premiul Cartea de poezie, Premiul Cartea de proză, Premiul Cartea de critică, eseu şi istorie literară, Premiul pentru dramaturgie, Premiul Cartea de traducere din literaturi străine (două premii), Premiul pentru literatura în limbi ale minorităților naționale (2 premii), Premiul pentru literatură pentru copii și tineret, Premiul pentru debut (două premii), Premiul special (două premii).

 

10. Zilele Revistei „Familia” – Oradea, 31 mai-1 iunie 

 

11. Premiul „Constantin Țoiu” – iunie 

 

12. Proiect pentru tineri: „Literatura tinerilor”, Neptun, septembrie


La Casa de Creație a U.S.R. de la Neptun sunt invitați, la propunerea Filialelor, 15-20 de tineri scriitori care n-au debutat în volum, la un maraton de lecturi din propria creație, iar un juriu prestigios acordă Premiul Maratonului. În zilele de desfășurare a programului, criticii literari susțin conferințe pe teme de poietică. De asemenea, au loc recitaluri ale unor poeți consacrați. 

13. Festivalul de literatură „Două state, o literatură”, ediția a IV-a, Chişinău-Soroca, 15-30 septembrie


Acest Festival româno-român reuneşte pe unii dintre cei mai valoroși scriitori români de astăzi din ţară şi din Republica Moldova. Genericul „Două state – o literatură“, sub care se desfășoară Festivalul, subliniază unitatea literaturii române de pe cele două maluri ale Prutului și ajută la integrarea scriitorilor români de la Chișinău în literatura română.Festivalul va cuprinde o serie de activități culturale, printre care: lecturi publice în fața elevilor și studenților din Chișinău, întâlniri, dezbateri literare și un maraton de poezie la Soroca.

14. „Scriitorul Anului”, ediția a III-a, Iași, 1-2 noiembrie 

Un juriu format din nouă critici literari alege în fiecare lună, din noiembrie 2017 până în octombrie 2018, Scriitorul lunii. Criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii sunt: un scriitor care a publicat o carte de valoare; un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate. Pe 2 noiembrie 2018, cei 12 scriitori aleși Scriitorul lunii vor fi invitați la Iași, participând la lecturi publice și întâlniri cu cititorii în instituții de învățământ din Iași. Într-o gală moderată de Nicolae Manolescu, se va decerna Premiul Scriitorul Anului.

15. Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a VIII-a, Alba-Iulia, decembrie 

10 critici literari propun câte o listă de 20 de poeți reprezentativi care să participe la Gală. Dintre toate nominalizările, Nicolae Manolescu, selecționerul Galei, alege 20 din cei mai importanţi poeţi români de astăzi, din toate generațiile. Aceștia, într-o gală care are loc într-un spațiu de mare valoare simbolică, pe o scenă în Piața Unirii din Alba-Iulia, își citesc versurile în fața publicului, prezentați de Nicolae Manolescu. Spectacolul este televizat.

Arhiva