Ședința Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România din data de 9 noiembrie 2018

Comunicate   13 Nov 2018

Ședința Comitetului Director al  Uniunii Scriitorilor din România

din data de 9 noiembrie 2018

 

Vineri, 9 noiembrie 2018, s-a reunit la Iași Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România. La şedinţă au participat următorii membri ai Comitetului Director: Nicolae Manolescu, președintele U.S.R., Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele U.S.R., Gabriel Chifu, vicepreședintele U.S.R., Ion Cristofor din partea Filialei Cluj, Aurel Maria Baros, președintele Filialei București-Proză, Cassian Maria Spiridon, președintele Filialei Iași, Mircea Mihăieș din partea Filialei Timișoara, Horia Gârbea, președintele Filialei București-Poezie, Peter Sragher, președintele Filialei București-Traduceri Literare.

Invitați: Daniel Cristea-Enache, director de imagine, Răzvan Voncu, director de programe externe, Sorin Lavric, director de programe  interne, Stela Pahonțu, director economic; Ioan Holban, Gellu Dorian, Adi Cristi, Marius Chelaru din Comitetul de Conducere al Filialei Iași.

Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit stabilirea componenței juriilor pentru anul 2019 (la Premiul „Ion Creangă”, Piatra Neamț; la Premiul „Lucian Blaga”, Alba Iulia; la Premiile U.S.R.; la Premiul FestLit, Cluj; la Premiul „Scriitorii Anului”, Iași). Propunerile pentru Juriul Premiilor U.S.R. se vor prezenta spre aprobare Consiliului U.S.R. ce va avea loc pe 7 decembrie 2018.

În continuare, a fost prezentată situația parteneriatelor instituționale dintre U.S.R. și Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural  Român, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune.

Au fost discutate și analizate două inițiative ale U.S.R., referitoare la reînființarea unui Premiu Național și la valorificarea fondurilor pentru achiziționarea cărților de beletristică română contemporană în bibliotecile publice.

A urmat prezentarea unor chestiuni financiare și a unei informări, de către directorul de imagine, privind participarea sa la seminarul PLR (Public Lending Rights) din Estonia. Au fost discutate mai multe solicitări și a fost aprobată co-finanțarea de către U.S.R. a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia de la Botoșani.

Vicepreședintele U.S.R. a pus în discuție redactarea unui comunicat al U.S.R. privind degradarea limbii române și a nivelului cultural general în spațiul public. Acesta urmează să fie publicat pe site-ul U.S.R. și în toate revistele U.S.R. și transmis agențiilor de presă.

Arhiva