Conducerea Uniunii Scriitorilor din România s-a întâlnit cu conducerea Federazione Unitaria Italiana Scrittori

Comunicate   18 Sep 2017

Între 11 și 13 septembrie 2017, Uniunea Scriitorilor din România a primit vizita conducerii celei mai importante organizații scriitoricești din Italia, Federazione Unitaria Italiana Scrittori, împreună cu care Uniunea noastră a semnat nu demult un Memorandum de colaborare.

Delegația italiană a fost alcătuită din Prof. Natale Antonio Rossi, președintele FUIS; Carolina De Cecco, avocat și expert în chestiunea drepturilor de autor, și Prof. Giovanni Praticchizzo, director de cercetare și comunicare publică al FUIS.

Vizita celor trei oaspeți italieni, realizată cu sprijinul doamnei ministru plenipotențiar Diana Turconi-Bubenek, de la Accademia di Romania din Roma, a cuprins o vizită la Casa Scriitorilor de la Neptun, o alta la sediul Uniunii Scriitorilor din București (unde colegilor italieni le-a fost prezentată activitatea Uniunii și a revistelor care își au sediul în același imobil) și discuții cu conducerea USR, reprezentată de Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte, asistat de Răzvan Voncu, director pentru relații internaționale.

Discuțiile au cuprins prezentări ale FUIS și ale activității acesteia, în plan italian și european, și o serie întreagă de proiecte de colaborare în viitor, în domeniul reprezentării bilaterale și europene a literaturilor noastre, al colaborării dintre USR și FUIS în organizarea reprezentării mai vizibile a celor două literaturi, precum și o expunere a experienței FUIS – care are nu mai puțin de 7500 de membri – în materie de legislație a drepturilor de autor, domeniu în care colegii italieni sunt foarte avansați (și în care poziția FUIS conține multe perspective care, aplicate în plan românesc și european, ar fi favorabile și scriitorului român). De asemenea, s-a stabilit crearea unui mare premiu literar româno-italian, care să recompenseze anual doi mari scriitori, unul din țara noastră și unul din Peninsulă.

Conducerile celor două organizații ale scriitorilor au convenit asupra unui calendar de lucru în perioada următoare, precum și asupra compenenței delegațiilor care vor transpune în practică proiectele convenite de comun acord.

Arhiva