Drept la replică al Uniunii Scriitorilor din România trimis ziarului „Cotidianul” și publicat de acesta ca reacție la articolul cu titlul „Uniunea Scriitorilor din România nu există?”, din data de 18 aprilie 2017

Comunicate   04 May 2017

 

Subscrisa, UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA („U.S.R.”), organizație de creatori a scriitorilor din România, cu sediul în Calea Victoriei nr. 133, sector 1 – București, membră a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori („A.N.U.C.”), având C.I.F. 2786991, prin președintele acesteia dl NICOLAE MANOLESCU, cu sediul ales în vederea comunicării corespondenței la Cabinetul de Avocat „Corina-Ruxandra Popescu”, situat în str. Trifoi nr. 6, cod 030698, sector 3 – București, tel: 0311.071.383, fax: 0311.071.384, email: office@popescu-legal.com,
având în vedere articolul intitulat „Uniunea Scriitorilor din România nu există?” publicat în gazeta „Cotidianul” din data de 18.04.2017 („articolul”),
având în vedere că articolul conține informații neconforme cu realitatea, față de care nu ni s-a solicitat opinia anterior publicării pentru respectarea, cel puțin la nivelul aparențelor, a gradului de obiectivitate atât de necesar pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare,
pentru o informare corectă și obiectivă a publicului, în virtutea dreptului la replică, vă solicităm publicarea prezentului:

DREPT LA REPLICĂ

prin care învederăm următoarele:

Articolul intitulat „Uniunea Scriitorilor din România nu există?” publicat în gazeta „Cotidianul” din data de 18.04.2017 a fost publicat în contextul în care, începând cu anul 2016, din totalul de aproximativ 2.700 de membri ai Uniunii, un grup restrâns de persoane (sub 28) – membri și nemembri – pretind că ar fi organizat două adunări generale în cadrul U.S.R.
Potrivit hotărârilor acestor adunări, aceste persoane ar fi procedat la alegerea în funcții de conducere, adoptarea unui „act constitutiv” al unei persoane juridice deja înființate, la modificarea numelor membrilor fondatori și a statutului pentru a-l corela cu un act normativ inaplicabil Uniunii Scriitorilor din România.
În realitate, ambele adunări reprezintă un fals, nefiind vorba despre un organ al U.S.R. care să fi adoptat pretinsele hotărâri, ci despre un grup de foști membri, excluși ca urmare a unor fapte grave care au adus atingere drepturilor U.S.R.
Demersurile nelegale și nestatutare ale acestor persoane sunt motivate în mod total eronat și neîntemeiat, ca de altfel și articolul publicat, pe faptul că Uniunea Scriitorilor din România nu ar fi fost înființată și nu ar funcționa potrivit prevederilor legale în vigoare ce reglementează cu titlu general înființarea și funcționarea asociațiilor și fundațiilor (OG 26/2000).
Față de aceste aspecte, s-a concluzionat în mod fals și neîntemeiat că „Uniunea Scriitorilor din România nu există juridic”.
Toate aceste afirmații sunt făcute cu ignorarea istoricului și regimului juridic special aplicabil Uniunii Scriitorilor din România – de care se bucură și alte organizații de creatori – și implicit cu ignorarea prevederilor legale imperative (art. 85 din OG 26/2000, Decretul-lege 27/1990) care consacră și protejează în mod expres acest regim.
În atare condiții, având în vedere că atât în susținerile articolului, cât și în demersurile îndreptate împotriva U.S.R. se pornește de la premise greșite, pentru rectificarea informațiilor eronate, facem următoarele precizări:

1. Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.) este succesoarea Societății Scriitorilor Români, prin fuziunea acesteia cu Societatea Autorilor Dramatici, fiind înfiinţată şi recunoscută de utilitate publică prin Decretul nr. 267/24 iunie 1949 al Prezidiului Marii Adunări Naționale.
Conform art. 1 din Legea nr. 21/1924, în vigoare la data înfiinţării Uniunii Scriitorilor din România prin Decretul nr. 267/1949, persoanele juridice de drept public se creează numai prin lege.
Conform art. 44 pct. 2 din Constituţia din 1948, în vigoare la data înfiinţării Uniunii Scriitorilor din România prin Decretul nr. 267/1949, Prezidiul Marii Adunări Naţionale emite decrete, iar conform art. 38 din Constituţia din 1948, Marea Adunare Naţională este unicul organ legislativ al Republicii Populare Române.
În baza acestor competenţe, aşa cum rezultă din preambulul Decretului nr. 267/1949, Prezidiul Marii Adunării Naţionale a decis înfiinţarea și recunoaşterea ca persoană juridică de drept public a Uniunii Scriitorilor din România.

2. Potrivit art. 85 din O.G. nr. 26/2000, „Persoanele juridice de utilitate publică – asociații, fundații sau alte organizații de acest fel – înființate prin legi, ordonanțe, decrete-lege, hotărâri ale Guvernului sau prin orice alte acte de drept public nu intră sub incidența prevederilor prezentei ordonanțe, ci rămân supuse reglementărilor speciale care stau la baza înființării și funcționării lor”.
Astfel, Uniunea Scriitorilor din România este o organizație de scriitori, persoană juridică română înființată și recunoscută ca persoană juridică de utilitate publică prin Decretul nr. 267/1949, ce funcționează în prezent în baza Decretului-Lege nr. 27/1990 și a art. 85 din OG nr. 26/2000, rămânând supusă reglementărilor speciale care stau la baza înființării și funcționării sale.
Conform art. 1 din Decretul-lege nr. 27/1990, „fiecare organizaţie de creatori funcţionează în temeiul statutului propriu şi are dreptul să-şi aleagă forma şi structura organizatorică pe care le consideră cele mai potrivite specificului activităţii sale”.
Uniunea Scriitorilor din România nu este o asociaţie între particulari, deoarece este înfiinţată prin act de putere publică şi nu printr-un contract de asociere şi urmăreşte un interes public.

3. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat în jurisprudenţa sa constantă asupra art. 11 din Convenţie privind libertatea de asociere şi înfiinţarea de asociaţii de drept privat că:
- „ordinele profesiilor liberale sunt instituţii de drept public, reglementate de lege şi urmărind un scop de interes general; ele scapă astfel din câmpul de aplicare a art. 11 din Convenţie” (Bota c. România – cererea 24057/03 – Decizia asupra admisibilităţii din 12.10.2004, pct. 1b),
- „organismele de reglementare a profesiilor liberale nu sunt asociaţii în sensul art. 11 din Convenţie” (Popov şi alţii c. Bulgaria – cererile 48047/99 şi altele – Decizia asupra admisibilităţii din 06.11.2003, pct. 2);
- „înfiinţată de legiuitor şi nu de particulari, rămâne integrată structurilor statului (...), urmăreşte un scop de interes general, (...) se bucură în temeiul legii de prerogative exorbitante faţă de dreptul comun, atât administrative, cât şi normative sau disciplinare şi utilizează astfel procedee ale puterii publice. Având în vedere aceste diverse elemente considerate împreună, Ordinul [se referă la ordinul medicilor – n.n.] nu este o asociaţie în sensul art. 11 din Convenţie” (Le Compte, Van Leuven şi De Meyere c. Belgia – cererea 6878/75 – hotărârea din 23.06.1981, 65-66).

4. Aspectele privind denumirea subscrisei, precum și lipsa înregistrării în Registrul Special ținut de Tribunalul București nu reprezintă altceva decât consecințele legale ale regimului juridic aplicabil subscrisei.
Potrivit Regulamentului din 26 aprilie 2000 privind organizarea Registrului asociaţiilor şi fundaţiilor, Registrului federaţiilor şi Registrului naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, în acest registru se înscriu şi Uniunile înfiinţate în baza Legii nr. 21/1924.
Conform art. 60 din Legea nr. 21/1924, „două sau mai multe persoane juridice se pot constitui în uniuni sau federațiuni, spre realizarea unui scop unitar și apropiat de scopul social al fiecărei persoane juridice în parte”, iar potrivit art. 1 alin. 3 din Legea nr. 21/1924, uniunile sunt persoane juridice de drept privat.
Or, Uniunea Scriitorilor din România, fiind persoană juridică de utilitate publică, înfiinţată prin lege, având ca membri scriitori persoane fizice, nu este o uniune de persoane juridice, în sensul Legii nr. 21/1924.
În aceste condiţii, este evident că Uniunea Scriitorilor din România nu este înregistrată în registrul special ţinut la Tribunalul Bucureşti.

Având în vedere că articolul publicat conţine informaţii factuale care nu sunt rezultatul unei anchete jurnalistice serioase, vă solicităm să daţi curs prezentului drept la replică şi să procedați la publicarea prezentului drept la replică în aceleași condiții de vizibilitate în care a fost publicat articolul menționat.


UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA
Av. Corina Ruxandra Popescu
Avocat. Doctor în drept
Baroul Bucureşti. Baroul Paris

 

 

Arhiva