Premiile USR, 31 mai 2016

EVENIMENTE 2016   06 Mar 2017

Marţi seara, pe 31 mai 2016, în Sala Media a Teatrului Naţional, a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015. Festivitatea, deschisă de Nicolae Manolescu, a urmat, pentru fiecare categorie de premii, acelaşi tipic: nominalizările au fost proiectate pe un ecran mare şi citite de o voce din off, apoi câte o personalitate a vieţii literare a fost invitată să dezvăluie, unul câte unul, numele laureaţilor, selectaţi prin vot secret de juriul format din: Iulian Boldea, Tudor Cristea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex Ştefănescu (preşedinte) şi Răzvan Voncu. 

Primele premii au fost cele pentru Debut, înmânate de Sorin Lavric, astfel: Simonei Antonescu, pentru romanul Fotograful curţii regale, Editura Cartea Românească, şi lui Robert G. Elekes, pentru volumul de versuri Acum îmi iau dinţii în spinare şi adio, Editura Tracus Arte. Scurtul discurs al lui Sorin Lavric a punctat importanţa unui astfel de premiu în cariera unui scriitor, subliniind, însă, că el reprezintă o încurajare, nicidecum o confirmare, de aşteptat într-un orizont de zece ani. Vizibil emoţionaţi, câştigătorii au mulţumit juriului şi editorilor. 

În memoria prietenului său, scriitorul şi editorul Mircea Ciobanu, Eugen Negrici a acordat Premiul „Mircea Ciobanu”, aflat la a doua ediţie (selecţia şi finanţarea îi aparţin iniţiatorului). Acesta le-a revenit ex-aequo: Mariei Pilchin, cu Poeme pentru Ivan Gogh, şi Medeei Iancu, pentru Cântarea care a biruit toate cântările. Ambele volume au apărut la Paralela 45. 

Premiul pentru Traduceri, anunţat de Tudora Şandru-Mehedinţi, a ajuns la Leo Butnaru, pentru Panorama poeziei avangardei ruse, Editura Tipo Moldova. George Volceanov a deschis plicul cu numele autorului celei mai bune traduceri din limba engleză, în 2015, acordat de Fundaţia Andrei Bantaş: Ariadna Ponta, pentru romanul Du-te şi pune un străjer de Harper Lee, apărut la Editura Polirom. 

Premiul la categoria Literatură pentru Copii şi Tineret a fost anunţat de Daniel Cristea-Enache. Premiul i-a revenit lui Petre Crăciun, pentru volumul Cu Andersen în regatul poveştilor, apărut la Editura Zorio, al cărei proprietar este chiar autorul. 

A urmat o nouă categorie de premii speciale care, ca şi momentele muzicale oferite de formaţia Domnişoara Pogany, au crescut suspansul în sală. Astfel, moderatorul serii a anunţat, ca şi anul trecut, Premiile ARIEL.
Premiile pentru literatură în limbile minorităţilor, decise de Comisia pentru Minorităţi (formată din: Marko Bela, Slavomir Gvozdenovici, Dagmar Maria Anoca, Ivan Kovaci, Karacsonyi Zsolt) au fost acordate de Karacsonyi Zsolt lui Vince Fekete, pentru volumul în limba maghiară Vak visszhang. Válogatott és új versek 1995-2015 (Ecou orb. Poezii 1995-2015), Asociaţia Culturală Sétatér, Cluj şi de Octavia Nedelcu (absentă de la festivitate şi suplinită de Nicolae Manolescu) lui Ivo Muncean, pentru volumul în limba sârbă Cutnje i snovidjenja(Tăceri şi visări), Editura Uniunii Sârbilor din România. 

Nicolae Prelipceanu l-a anunţat pe câştigătorul Premiului pentru Poezie, în persoana lui Vasile Dan, pentru Lentila de contact, Editura Mirador. Premiul pentru Proză, înmânat de Gabriel Dimisianu, i-a revenit, pentru romanul Ghetsimani ’51, Editura Cartea Românească, lui Dan Stanca, poate cel mai surprins laureat al serii, care a evidenţiat meritele colegilor de pe lista de nominalizări. La fel de elegant a procedat Mircea Anghelescu, câştigătorul, divulgat de Dan Cristea, al Premiului pentru Critică, Eseu şi Istorie Literară, cu volumul Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, Editura Cartea Românească. 

Mihai Zamfir a urcat pe scenă pentru a-l anunţa pe laureatul Premiului Special: Horia-Roman Patapievici, pentru volumul Partea nevăzută decide totul, Editura Humanitas. Laureatul a pledat pe scenă, ca şi în carte, pentru cultură, pentru rolul întemeietor al cuvântului. 

Reprezentatul Ministerului Culturii, secretarul de stat Lucian Vărşăndan, a anunţat câştigătorul Premiului Naţional pe anul 2015. Prestigioasa distincţie i-a revenit lui Mircea Cărtărescu. 

La finalul ceremoniei, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România le-a mulţumit celor care au făcut posibile aceste premii: Ministerului Culturii, Secretariatului General al Guvernului (Comisia pentru Minorităţi), care au finanţat, ca în fiecare an, aceste distincţii literare şi sponsorului U.S.R., SC Adir Brand Holding SRL.

5_premii_usr.jpg

Arhiva