In memoriam Ion Toboșaru

In Memoriam   19 Dec 2016

 

Filiala București – Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe decesul profesorului universitar doctor, Ion Toboşaru.

S-a născut la 1 noiembrie 1930 la Constanța.

A absolvit în 1954 Facultatea de Filologie a Universității din București, a fost doctor în filosofie, specialitatea Estetică. De la absolvirea facultății a lucrat întreaga viață în învățământul superior. A predat Estetică, Estetica și Teoria Teatrului, Teatrologie – Spectacologie vreme de șase decenii.

În perioada 1968-2000 a fost profesor titular și șeful catedrei de Estetică și Teatrologie, decan între anii 1967 și 1970, apoi prorector (1970-1974) al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București. Din 1990 a condus doctorate de Estetică și Teorie a Teatrului în cadrul acestei universități.

Este autorul a numeroase volume de teatrologie și istoria teatrului. Numeroase articole ale sale au fost publicate în volume cu titlul Consemnări – arta teatrului contemporan.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al UNITER, al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. 

A primit Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Ofițer.

În memoria numeroșilor săi studenți: actori, regizori, teatrologi care îl numeau Sir Toby, după cunoscutul personaj shakespeareian din A douăsprezecea noapte, ca și în cea a confraților, Ion Toboșaru va rămâne un reper.

Prin dispariția lui Ion Toboșaru, teatrul și învățământul teatral românesc suferă o pierdere ireparabilă.

 

Arhiva