In memoriam George Șovu

In Memoriam   05 Sep 2016

Filiala București – Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România anunță cu adâncă durere încetarea din viață, pe data de 29 august 2016, după o lungă și grea suferință, a scriitorului George Șovu.

Născut la 30 ianuarie 1931, în comuna Țițești din județul Argeș, George Șovu urmează, după clasele primare și gimnaziale, cursurile Școlii Normale „Carol I” din orașul Câmpulung-Muscel. Își continuă apoi studiile (între 1951-1955) în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pe care o absolvă ca șef de promoție și primește Diplomă de Merit.

După activitatea de redactor și secretar de redacție la Agenția Română de Presă – AGERPRES, în anul 1961, începe munca de profesor de limba și literatura română, pregătind cu dăruire și pasiune generație după generație de adolescenți și tineri, în cadrul liceului numit mai târziu „Dante Alighieri” (unde, timp de mai mulți ani, a îndeplinit și funcția de director) și al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București.
Paralel cu activitatea didactică, George Șovu s-a impus și ca un prozator de mare valoare, ca un talentat autor de scenarii cinematografice, transpuse în filme artistice de lung metraj, ca un distins jurnalist și ca realizator și prezentator, timp de 25 de ani, al unui număr mare de emisiuni, cu subiectele cele mai diverse, pentru postul național de radio și pentru Televiziunea Română.

Din 1980 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, mulți ani aflându-se în Comitetul Filialei de Literatură pentru Copii și Tineret.
Apreciat ca unul dintre cei mai remarcabili reprezentanți ai prozei pentru tineret, George Șovu a scris și a publicat 34 de volume, cele mai multe fiind romane de mare succes, consacrate vârstei adolescentine. Dintre acestea fac parte: Cadența generației (1974), Scrisori de acreditare (1976), Declarație de dragoste (1978), Dragul nostru Alex... (1981), Fascinații (1985), Jarul din palmă (1986), Tandrețe (1986).

Prin plecarea sa definitivă dintre noi, literatura română, în ansamblul său, cât și Uniunea Scriitorilor din România suferă o profundă și dureroasă pierdere.

Arhiva