Comunicat – Premiul „Cartea Anului” 2014

Comunicate   29 Nov 2014

Miercuri, 26 noiembrie, ora 12, în Sala de Consiliu a USR s-a desfăşurat festivitatea de decernare a Premiului „Cartea Anului” 2014 de către Fundaţia Culturală „România literară” sub conducerea lui Nicolae Manolescu, preşedintele juriului format, conform unei tradiţii aflate acum la a XIII-a reprezentaţie, din redactori şi colaboratori permanenţi ai revistei. După retragerea din competiţie, încă din faza nominalizării, a volumelor semnate de Nicolae Manolescu şi Gabriel Chifu, râvnitul trofeu a fost disputat de cele opt titluri rămase în cursă: Anii romantici, de Gabriela Adameşteanu (Ed. Polirom); Citind cărţile de azi, de Dan Cristea (Ed. Cartea Românească); Mică metodă de liră pentru începători, de Mihai Dinu (Ed. Spandugino); Timpuri crimordiale, de Ioan Moldovan, (Ed.Eikon); Chenzine literare, de Tania Radu (Ed. Humanitas); Beniamin, de Eugen Uricaru (Ed. Cartea Românească); Omul din care a fost extras răul, de Matei Vişniec (Ed. Cartea Românească); Opere VIII, IX, de W. Shakespeare, traducere de G. Volceanov, L. Verona, V. Popa, H.Gârbea.

Fiecare titlu dintre cele nominalizate s-a bucurat de argumentaţia critic-empatetică a unui jurat, pledoarie menită să atragă voturile – laurii puşi în joc – pe spuza respectivei norocoase cărţi. Cosmin Ciotloş a pledat pentru memoriile Gabrielei Adameşteanu, Nicolae Manolescu pentru critica lui Dan Cristea, Mihai Zamfir pentru opul de teorie şi poezie al lui Mihai Dinu, Gabriel Chifu pentru volumul de versuri al lui Ioan Moldovan, Sorin Lavric pentru „chenzinele” critice ale Taniei Radu, acelaşi Sorin Lavric a dat citire unui fragment din cronica lui G. Dimisianu la romanul lui Eugen Uricaru, precum şi a scrisorii autorului trimise de la Cluj, Simona Vasilache a angajat, piesă cu piesă, volumul de teatru semnat de Matei Vişniec, acelaşi Nicolae Manolescu, într-o expunere amplă, destinsă şi distinsă, s-a referit la cea de-a opta apariţie din seria celor 16 volume proiectate a cuprinde, în versiune românească, opera „marelui Will”. După tipicul bine cunoscut de-acum, cuvântul criticilor-juraţi s-a dublat prompt, ca în oglindă, de replica fiecărui autor/traducător nominalizat, într-un evantai confesional divers, pigmentat, după caz, de emoţii omeneşti-prea omeneşti şi profesiuni de credinţă inconturnabile, din care, adesea, umorul de calitate nu a lipsit.

După aproape două ore cât a durat jurizarea, s-au desprins în câştigător, ex-aequo, volumele Citind cărţile de azi, de Dan Cristea, şi Mică metodă de liră pentru începători, de Mihai Dinu.

Premiul „Cartea Anului” 2014 a fost susţinut financiar de Ministerul Culturii.

Arhiva